10 Mayıs 2011 Salı

Nöqtə masajının prinsipial əsasları,təsir metodları,masajın texnikası.Göstəriş və əks-göştərişlər.

"Heyat noqteleri" ile ishlemek qaydalari "chi" adlanan "heyat enerjisi" ve onun goze gorunmeyen, hele indiye qeder mueyyen olunmamish meridian adlanan kanallarla hereket etmesi baredeki fikirlere esaslanir. Insanin bedeninde cemi 12 cut ve 2 tek esas kanal vardir.
Heyat enerjisi "chi" bir kanaldan bashqa kanala kechib dovr edir. Bunu bir reqemden bashqa reqeme kechen saat eqrebi ile muqayise etmek olar. Her kanalin muntezem olaraq lazimi "qida" almasi - saglamligi gosterir. Xestelik zamani heyat enerjisinin "axini" pozulur. Bedenin mueyyen bir nahiyesindeki enerji heddinden chox olduqda bashqa bir nahiyede o chatishmir. Bu nezeriyye chox da inandirici deyil. Herchend o, bioloji ritm problemine toxunur, lakin bu o qeder boyuk problemdir ki, burda onu sherh etmeye imkan yoxdur.
Qedim Sherq tebabetine gore tebietdeki butun sheyler neqativ ("in") ve pozitiv ("yan") hisselere bolunur. In - menfi, ana ezeldir. O, heyatdaki butun passiv, nem, soyuq, qaranliq, hessas, gizli, deyishken, dumanli, uyumush sheylere xasdir. O - kolge ve sudur. Yan - musbet, ata ezeldir; o butun ishiqli, feal, quru, parlaq, isti, yaradici, daimi sheylerde ozunu gosterir. Bu, Gunesh ve odun gucudur. Ay - in, Gunesh - yandir; gece - in, gunduz - yandir; insan orqanizmi in-yandir, chunki burada geden prosesler hem in, hem de yan xarakterli ola biler. Qedim Sherq tebabetinde ishlenen metodlar yan ve ini bir-biri ile uzlashdirmaga ve bunlarin arasinda aheng yaratmaga yoneldilirdi.
Qedim Sherq tebabetinin daha bashqa bir muddeasi - tebietin fiziki halinin simvollari olan 5 elementin qarshiliqli elaqesi ve bir-birine tesiridir. Hemin elementler bunlardir: agac, od, torpaq, metal ve su. Bunlar insan orqanizminin 5 uzvunu tecessum etdirir, meselen, qaraciyer - agac, urek - od, dalaq - torpaq, agciyerler - metal, boyrekler - su.
Bu cur bolgu qeribe gorune biler, lakin Qedim Sherq tebabetine gore o, orqanizmde geden proseslerle tebiet arasinda qarshiliqli elaqe oldugunu gosterirdi. Insan - tebietin bir hissesidir ve o da tamamile umumi qaydalara tabedir. Hemchinin xestelikler de tebii dovrana tabedir.
In-yan ve ilk 5 element haqqindaki anlayish qedim Sherq tebabetinde butun diaqnostika ve terapiyadan bir ana xett kimi gelib kechir. Xestelik o zaman bash verir ki, her hansi sebeb uzunden "heyat enerjisinin" axini zeifleyir, yaxud pozulur; bunu qatlanmish shlanqdaki su ile muqayise etmek olar.
Yuxarida gosterilmish meridian adlanan kanallar boyunca 365 "heyat noqtesi" yerleshir. Bunlar kanalda mehz axinin kesile bileceyi yerdedir.
Yadda saxlamaq lazimdir ki, "heyat noqtelerinin" anatomik bunovresi yoxdur. Onlar mutleq xeste uzvun yaxinliginda olmaya da biler. Xesteler chechele barmagi qatlayib ayagi basdiqda boyreklerdeki agrinin yungulleshdiyini, yaxud eyni hereketi elde etdikde ureyin fealiyyetinin yaxshilashdigini gordukde son derece teeccublenirler; babasili mualice etmek uchun spesifik noqte bashda yerleshir; bazuda agri olduqda onu ayaqda yerleshen noqteni massaj edib azaltmaq olar. Bezen sol terefdeki agrini azaltmaq uchun sag terefde yerleshen noqteleri massaj etmek lazim gelir. Eyni bir noqteden bir sira xestelikleri mualice etmek uchun, yaxud eksine, her hansi bir xesteliyi mualice etmek uchun bir neche noqteden istifade etmek olar.
Noqteleri tapmaq uchun "tsun" adlanan proporsional parchalardan istifade edilir, bunlarin olchusu son derece ferdidir, bele ki, o kishilerde sol elin, qadinlarda sag elin orta barmagini axira qeder qatladiqda emele gelen bukushlerin uclari arasindaki mesafeye beraberdir. Bedenin butun hisseleri sherti olaraq mueyyen sayda tsunlara bolunur; adeten bu parchalarin serheddinde olur ve chox vaxt barmagin elleshdirdiyi chuxura dushur. Ozunuz uchun bir lent goturub (santimetrlere bolunmush lent kimi) onun uzerinde ozunuzun 10-12 tsununu qeyd edin. Siz hemin lentle massaj edilecek noqteleri asanliqla taparsiniz.
Noqteleri mumkun qeder deqiq tapmaq lazimdir, texmini tapmaq yaramaz. Noqteleri duzgun tapdiqda massajin faydasi chox olar ve tesiri uzun muddet qalar. O shexs ki, tovsiye olunan noqtelerden ancaq bezilerini, hem de qeyri-muntezem massaj eledi, o, massajdan chox az fayda goturecekdir.
Noqte massajini bir neche gunde oyrenmek olmaz. Bunun uchun sizden diqqet, hovsele, verdish teleb olunur. Qonshu nahiyelere toxunmamaga chalishin, chunki burada bashqa noqteler ola biler ki, bunlara el vurmaq olmaz.
Massajdan evvel ellerinizi ovushdurun. Bu, qan dovranini yaxshilashdirar ve ellerinizi qizdirar.
Barmagin ucu ile noqteni ehtiyatla axtarib tapin. Fikir verin, noqteni basdiqda agri ve ya sizilti hiss edirsinizmi, etrafa yayilirmi, yaxud uzaq ve ya yaxin nahiyelere kechirmi. "Heyat noqtesini" tapmaq uchun bunun chox boyuk ehemiyyeti vardir. Bu cur duygular "qabaqcadan dushunulmush", yaxud "nezere alinmish" duygular adlanir. Noqteni kobud shekilde ve berk basmaq olmaz, hemin yer goyermemelidir. Noqteni de goz almasinin basildigi terzde basmaq lazimdir ki, xesteni incitmesin. Eyni qayda ile simmetrik noqteni de tapin.
Deriye barmaqla perpendikulyar istiqametde ve ancaq nezerde tutulan noqteye seliqe ile basib tesir etmek lazimdir. Bu tesir barmagi deriye toxundurmaq, yungulce, yaxud berk basmaqdan ibaret ola biler. Qetiyyen derini zedelemek, berk agri ve qansizma toretmek olmaz.
Biz noqte massajinin en sade usullari uzerinde dayanacagiq:
-barmagi deriye toxundurmaq, yaxud ara vermeden yungulce sigallamaq;
-barmagin ve ya elin agirligi ile azaciq basmaq, berk basmaq, bu vaxt deride noqte nahiyesinde barmagin altinda boyuk ve ya kichik chuxur emele gelir.
Barmagi saat eqrebi istiqametinde firlatmaq, yaxud titreyishli ve hemishe de aramsiz hereket etdirmek lazimdir. Dairevi, yaxud titreyishli hereketi mueyyen ahengde (yavashiyan, yaxud tezleshen) aparir ve bu vaxt noqteye bir qeder tezyiq edirler. Barmaq ne qeder berk basilsa, bunun muddeti bir o qeder qisa olmalidir.
Derini bash ve ya orta barmagin ucu ile basirlar, buna o biri barmaqlarla da komek etmek olar. Esasen iki cur tesir olur - sakitleshdirici ve tonusu artiran tesir - (bunlarin her birinin guclu ve zeif variantlari olur). Bu tesirler qicigin keyfiyyetinden, onun intensivliyinden ve muddetinden asilidir.
Sakitleshdirici metodda barmagin ucunu fasilesiz, selis, yavash firladir, lakin derini terpetmirler, yaxud barmagin ucu ile tedricen berk basir (chuxur emele gelmemelidir) ve barmagi derinde saxlayirlar. Bunu 3-4 defe tekrar edir ve her defe barmagi noqteden goturmeden ilk veziyyete qayidirlar. Her noqte 3-5 deqiqe massaj edilir.
Tonusu artiran metodda barmaqla noqteye qisa muddet berk basir ve sonra onu tez noqteden gotururler. Tonusu artiran metoda qiriq-qiriq vibrasiya da aiddir. Tesir muddeti 1/2-1 deqiqedir.
Qedim Sherq kitablarinda bedrlenmish Ay vaxti sakitleshdirici noqte massaji, teze Ay chixanda ise - tonusu artiran noqte massaji tovsiye edilirdi. Gun batandan sonra ise ancaq sakitleshdirici massaj edilirdi.
Noqte massajini etmemiwden qabaq rahat veziyyet almaq, ezeleleri bosh saxlamaq, adami narahat eden pis fikirleri mumkun qeder yaddan chixarmaga ve butun fikrini massaj uzerinde toplamaga chalishmaq lazimdir.
Diqqet! Venalarin varikoz genelmeleri varsa, massaj vaxti ehtiyatli olmaq lazimdir!
Proseduranin musbet tesiri hemishe eyni derecede ozunu gostermir. Bezi hallarda o, prosedura vaxti buruze verir, diger hallarda ise bir neche seansdan sonra, yaxud 10-12 proseduradan ibaret mualice kursunun axirinda ozunu bildirir.
Noqteleri gosterilen qaydada massaj edin ve o biri noqtelere kechmeye telesmeyin. Yaxshilashma elde etmek uchun chox vaxt 2-3 noqteye tesir etmek kifayet edir.
Noqte massajini hem boyuklere, hem de bir yashindan yuxari ushaqlara etmek olar. Yadda saxlamaq lazimdir ki, noqte massajinin aparilmasi uchun ashagidaki eks-gosterishler vardir: istenilen lokalizasiyali salamat ve yaman shishler, keskin qizdirmali xestelikler, veremin feal formalari, mede ve onikibarmaq bagirsaq xorasi, chox ariqlama, daxili uzvlerin derin zedelenmeleri ve onlarin funksiyalarinin agir pozgunluqlari, qan xestelikleri, keskin psixi oyanma veziyyeti, hamilelik, qocaliq.
Noqte massajini ureyin, boyreklerin ve agciyerlerin agir xesteliklerinde, habele bedenin temperaturu yuksek olduqda etmek olmaz. Hemchinin noqte massajini acqarina, aybashi vaxti, hetta azaciq serxosh olduqda ve atmosfer tezyiqi keskin suretde deyishdikde aparmaq olmaz.
Noqte massaji kursunu kechen muddetde qehve, tund chay, spirtli ichki ichmek, tund edviyyat (xardal, istiot, sirke ve s.) ishletmek ve shorabalar yemek olmaz. Mualice kursu kecherken vanna qebul etmek tovsiye edilmir. Ayaqlari, bashi ve s.-ni bir neche saat ara verib ayrica yumaq, yaxud qisamuddetli iliq dush qebul etmek lazimdir.